Tüp Bebek Tedavisi Ankara
Bebek haberi iki kişilik bir aileyi, kocaman mutlu bir yuvaya çevirir. Bazı çiftler bu mutluluk için çok beklemeyebilir. Bazıları yaşanan jinekolojik, hormonal ve genetik nedenlerden dolayı bu mutluluk gecikebiliyor. Kısırlık günümüzde çözümsüz bir problem değildir. Bu soruna karşı geliştirilen tüp bebek tedavileri ile başarılı sonuçlar alınabiliyor.Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Kadından alınan yumurtalar laboratuvar ortamında erkekten alınan spermler ile döllenir. En iyi kalitede olan embriyolar kadının rahmine yerleştirilir. Bu şekilde sorunları olan çiftler tüp bebek merkezleri üzerinden başvurular yaparak tedavi süreci başlatabilir. Bu merkezde tedavi süreci bireyselleştirilmiştir. Kişiye özel olarak hazırlanan tedavi yönteminde en ince detaylar bile gözetiliyor. Ankara bu tedavi süreçlerinin başarılı bir şekilde yürütüldüğü bir şehirdir.
Kimlere Tüp Bebek Tedavisi Uygulanır?
1930’lu yıllarda bulunan bu tedavi yöntemi ile yapılan ilk uygulama 1978 yılında İngiltere de olmuştur. İlk dönemlerde bu tedavi sadece tüpleri tıkalı olan hastalara uygulanmakta idi. Günümüzde gelinen noktada ise erkek kısırlığı dahil pek çok kısırlık nedeni bu tedaviler ile aşılabiliyor.
Aşağıdaki durumlar için tüp bebek ankara merkezinde tedaviler yapılmaktadır.
Sebebi bulunamayan kısırlıkta
Kadınlardaki fallop tüplerinin tıkalı olması durumunda
Yumurtlama bozuklukları olan kadınlarda ve ileri derecede polikistik over sendromu yaşayanlarda
Düşük yumurtalık rezervi olan kadınlarda
Çikolata kistleri denilen endometriyoma ve Endometriyozis hastalığı durumunda
Sperm sayısı ve kalite bozuklukları yaşayan erkeklerde
Aşılama uygulamalarının başarısız olduğu durumlarda
İmmunolojik problemlerde
Aileden gelen genetik araştırma gerektiren durumlarda bu tedaviye başvurulabilir.
Tüp Bebek Tedavisindeki Aşamalar
1978 yılından bu yana 6 milyon bebek tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelmiştir. Bu tedavi süreçlerinde belirli aşamalar bulunur. Tedaviye başlamak isteyen çiftler süreci şu şekilde takip edeceklerdir.1.) İlk Görüşme
Çiftler ilk görüşmeye geldiklerinde gerçekten bu tedavinin gerek olup olmadığı konusunda görüşmeler yaparlar. Özellikle gebelik sürecinde ortaya çıkabilecek riskler önceden belirlenir. Gebe kalmadan önce bu problemler için önemler alınmaktadır. Tedavinin başarı oranları hakkında bilgilendirme yapılır. Tedavi planı hazırlanır. Ve gebelik öncesindeki beslenme, folit asit kullanımı ve aşılar hakkında danışmanlık verilir.
2.) Yumurtalıkların Uyarılması
Bu aşamada adetin ikinci ya da üçüncü gününde ultrason ile muayene yapılır. Bu muayenede yumurtalıkların normal olup olmadığı incelenir. Rahim duvarında kalınlaşma, yumurtalıklarda kist tespit edilir ise tedavi, öncelikle bu sorunların çözümü için ertelenebilir. Eğer herhangi bir sorun yok ise ankara tüp bebek merkezi içerisinde şu şekilde bir sıralama takip edilir.
- Yumurta geliştirici iğne tedavisi ile süreç başlar.
- 2 ile 3 gün aralıklarında kanda ve ultrasonda östrodiol düzeylerine bakılır. Bu şekilde yumurtalık gelişimi incelenir.
- Belirli olgunluğa ve büyüklüğe ulaşan yumurtaların çatlaması için iğne yapılma aşamasına geçilir.
- Çatlama iğnesi sonrasında 34- 36 saat beklenir. Sonrasında ise yumurta toplama prosedürü uygulanır.
3.) Yumurta Toplama Prosedürü
Yumurtalar önce laboratuvara gelir. Sonra özel işlemlerden geçirilerek olgun olanlar seçilir. Sperm ile döllenmesi sağlanan yumurtaların gelişimi embriyologlar tarafından takip edilir. Kaliteli embriyolar 3 ya da 5 gün sonra ana rahmine transfer edilir. Bu transfer gününün belirlenmesinde hasta özellikler, embriyo sayısı ve kalitesine bakılır.
4.) Embriyo Transferi
Anesteziye gerek kalmadan yapılan tüp bebek ankara tedavilerinde transfer öncesinde rahim ağzı ve vajen özel solüsyonlar ile temizlenir. Embriyo nazik bir şekilde rahim içine yerleştirilir. Abdominal ultrasonlar ile yapılan bu işlemlerde hastanın idrara sıkışık olması önemlidir. Bu şekilde daha net görüntü alınır. Embriyonun rahme tutunması ve gelişimi için bir süre beklenebiliyor. Transfer sonrasında 12. Gün kanda gebelik testi ile tedavinin sonuçları görülebiliyor.
Tüp Bebek Tedavi Süresi
Tedavi süreci adet döneminin ikinci ya da üçüncü günü başlamaktadır. Ve süreç ankara tüp bebek doktoru olan Prof. Dr. Hulusi Zeyneloğlu gerekli tedavi aşamalarını tamamlaması ile 15- 18 gün sürebiliyor. Bu süre hastanın tedaviye yanıtına ve kullanılan ilacın dozuna göre değişebilir. Tedavi boyunca 2- 3 gün aralıklar ile kontroller yapılır. Bu süreçte kan değerleri ve rahim duvarının kalınlığı takip edilir.
Tüp Bebek’te Başarı
Çiftin özelliklerine, merkezden merkeze ve ankara tüp bebek doktoru olan Prof Dr. Hulusi Zeyneloğlu başarısına göre değişebilir. Genel olarak dünyada kabul gören oranlara göre yapılan tedavi yüzde 30 ile 70 arasında başarı sağlayabilir. En önemli faktör kadının yaşıdır. 20 ile 30 yaşları arası kadınlarda ideal üreme yaşıdır. Modern tıbbın tüm imkanlarına rağmen yüzde 30’luk bir grup çocuk sahibi olmayabiliyor.
kynk:hulusizeyneloglu
Yorum Gönder