Bu Blogda Ara

S-400 Füzeleri Nedir, Özellikleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar? 

 

S-400, Rusya tarafından üretilen bir füze savunma sistemidir. Şu anda dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak belirtilen S-400, Rusya'nın Soğuk Savaş döneminde geliştirmeye başladığı füze savunma sisteminin dördüncü neslini temsil etmektedir.

S-400 savunma füze sisteminin teknik özellikleri nelerdir?




  • Üreticisi: Almaz-Antey silah şirketi
  • Konuşlandığı Yerler: Moskova, Suriye, Kaliningrad, Kırım
  • Kullanılmaya BaşlanmaTarihi: 2007
  • Menzil: 400 kilometre
  • Hız: Saniyede 4,8 km
  • Azami Hedef İrtifası: 30 km
  • Eşzamanlı Takip: 80 hedef
  • Hedef Türü: Uçak, seyir füzesi, orta menzilli füzeler, İHA ve diğer havadan izleme sistemleri



S-400'lerdeki mevcut teknolojinin yüzde 70 ile 80'i bir önceki model olan S-300'den alınmış. Alınan özellikler arasında füze depolama sandıkları, fırlatma rampaları ve radarlar bulunuyor.
 
 

S-400 sistemi, insanlı veya insansız her türlü hava aracını ve hem balistik füzeleri hem de seyir füzelerini imha etme yeteneğine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

S-400'ler her hedefe iki füze kitleyebiliyor. Eş zamanlı olarak da 80 hedefi vurabiliyor. En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha edebiliyor. Sistemde yer alan bir füze yaklaşık 1.8 ton. Uzunluk 8 metre ve çapı da 50 santimetre. 145 kiloya kadar da savaş başlığı taşıyabiliyor.


Türkiye neden S-400 satın almak istiyor?

BBC Türkçe'nin haberine ve diğer kaynaklara göre Türkiye'nin S-400 almak istemesindeki ana neden kendine ait bir hava sistemi kurmak istemesi. Türkiye'nin kendi hava sistemini kurması için ilk adım 2015 yılında atıldı. Bir ihale açıldı ve bu ihaleyi 3.4 milyar dolara bir Çinli şirket kazandı. Çinli şirket teknolojiyi de Türkiye ile paylaşacaktı. Ancak o dönemde ABD ve NATO'dan gelen tepkiler sonrası ihale iptal edildi. Bu ihale sonrasında Türkiye farklı ülkeler ve şirketler ile görüşmeye devam etti. Son olarak ise gündemde yer bulduğu üzere Rusya ile anlaştı.


Peki neden ABD ve NATO S-400'lere karşı çıkıyor?

 

En temelde yatan resmi sebep S-400'lerin NATO sistemleri ile uyumlu olmaması. ABD menşeili sistemler NATO ile uyumlu durumdalar.

Peki maliyeti ne olacak? Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada Rusya'dan iki adet S-400 savunma sistemi alınacağı belirtilmişti.


Basına yansıyan haberlere göre biri opsiyonlu iki adet S-400 sisteminin satın alınması planlanmıştı. İlk S-400 sisteminin 2020'nin birinci çeyreğinde teslim edilmesi planlanıyor. Maliyetin 2.5 milyar dolar olması bekleniyor. Yine BBC Türkçe'nin haberine göre, NATO sistemleriyle ilgili bazı teknik detayların Rusya'nın; Rusya'nın savunma sistemiyle ilgili bazı bilgilerin de NATO'nun eline geçmesinden endişe ediliyor.

Peki S-400'ler nerede kullanılıyor?

S-400 sistemi ilk olarak 2007 yılında başkent Moskova'nın savunulmasında kullanılmak üzere devreye alınmış. Mevcut durumda;
Kırım'da,
Suriye'deki Tartus'ta ve Baltık Denizi'nin orada Kaliningrad'da S-400 sistemleri var.

kynk:https://onedio.com/

Mesaj Panosu

Daha yeni Daha eski

E-mail Takiıp

Yukarı Çık